Napi Márai

"Ha az embereknek nem tetszik, hogy így, vagy úgy élsz ... ne bánjad. Nem az embereknek élsz. De ha magad törvényei ellen vétkezel, e hűtlenséget keservesen megbánod..." Márai Sándor

"Tedd, amit úgy érzed tenned kell, arra menj, amerre a szíved terel. Hisz időd oly kevés, légy hát magad ura, míg élsz!" Axl Rose

/ www.rockpont.polomania.hu / @:rockpontinfo@gmail.com / www.facebook.com/RockPont

2013. május 7., kedd

R.I.P .... április 2013.




   

2013. áprilisi veszteségeink.....






72 éves korában meghalt a woodstocki fesztivál ikonikus figurája, a folkzenész Richie Havens. 
Halálát szívroham okozta. Freedom (Szabadság) című dala a legendás fesztivál első perceiben hangzott el. Ezzel ő adta meg Woodstock alaphangját. A zenész társadalom kiemelkedő alakja volt akkor is, ha átütő sikereket látszólag nem ért el.
A fesztivál 40. évfordulóján lépett fel utoljára.



„Nem a jelenlévők száma a fontos, hanem az, hogy az amerikai középosztály tízen- és huszonévesei voltak a Bethel melletti domboldalon. Többnyire nem hippik, hanem azok, akikhez a hippiéra, a szeretetnyarak után elszivárogtak a korábbi underground-alternatív értékek és eszmék (szex, drog, rock and roll, békevágy, fogyasztóitársadalom-ellenesség, új ízlésvilág, kisebbségi jogok tiszteletben tartása, stb.) Ott voltak a Hairből ismert Bergerek is, de inkább a „megvilágosodott” Bukowskik és Sheilák élvezték a felfedezett szabadságot. Számukra ennek megélése, a közösségi érzés felfedezése (s az ebből születő új amerikai álom egy új világról) - fontosabb volt, mint maga a zene, hiszen akkor minden hétvégén rendeztek fesztiválokat”.




A fenti sorokat Sebők János írta a fesztivál 40.évfordulójára,
Woodstock népe című könyvében. És sajnos 62 éves korában, hosszú betegség után elhunyt április 20-án ...búcsúztatása a szülővárosában, Kunszentmártonban lesz május 4-én.
Ő volt az első magyar rockújságíró.
Kétkötetes Magya-rock című munkája hiánypótló volt megjelenésekor, 1983-ban, amikor a popzene még mindig csak megtűrt műfajnak számított itthon.
Legismertebb munkája a Jávorszky Béla Szilárddal közösen írt A rock története és A magyarock története című, két-két kötetes sorozata.






,


 60 évesen legyőzte a gyilkos kór az AC/DC egykori gitárosát, Neil Smith-t.
1974-ben kezdte profi karrierjét, amikor a Young fivérek bevették az akkoriban még csak szűk körben ismert AC/DC-be. A  banda népszerűsége rohamos növekedésbe kezdett, ám váratlanul Smith egyszer csak otthagyta társait. Így a debütáló, High Voltage című albumukon már Mark Evans volt a basszusgitáros. Egészen idős koráig aktív maradt,  az egyik legjobb basszgitáros volt, akiért nem lehetett nem rajongani. Zenélt...és alig található felvétel, amelyen szerepel.



Óriási veszteség érte a norvég és a nemzetközi zenei életet Yngve Moe halálával. A népszerű gitáros szerda délután hunyt el, miután csaknem két hétig kómában feküdt. Az 55 éves Moe-t április elején érte baleset miközben családjával nyaralt Tenerife szigetén. A zenész egyik reggel úszni indult, ám az erős áramlatok elragadták, és percekre a víz alá került. Csaknem megfulladt, de még sikerült kimenteni. Azonban olyan sokáig volt oxigén nélkül, hogy maradandó agykárosodásokat szenvedett, és azonnal kómába esett.
Moe a Dance with a Stranger basszusgitárosaként vált világhírűvé és rockvilág egyik legelismertebb zenészévé. A banda a nyolcvanas években kezdte, hatalmas rajongótáboruk van a mai napig, három Grammy-díjat nyertek, és nagyban hozzájárultak, hogy Norvégia rocknagyhatalommá váljon.




  


Storm Thorgerson (1944–2013) hosszú évek óta rákban szenvedett, családja és barátai körében békésen távozott.Egyedi stílusa miatt a lemezipar egyik legkiemelkedőbb alkotójaként tartották számon.
Legismertebb munkái között szerepeltek a Led Zeppelin, Peter Gabriel és a Muse lemezborítói.



A Pink Floyd alapító tagjainak gyermekkori barátjaként ő irányította az együttes grafikai arculatának tervezését, egyik leghíresebb munkája a The Dark Side of the Moon album borítója volt, amelyen egy prizma szórja szét a színeket.
Thorgerson tervezte az Atom Heart Mother című Pink Floyd-lemezt egy mezőn álldogáló magányos tehén képével, valamint a Wish You Were Here lángoló üzletemberes imázsát és az Animals albumon megjelenő Battersea erőmű képét a kémények közt repülő disznóval.




            



53 éves korában meghalt Scott Miller (1960-2013), a nyolcvanas-kilencvenes évek kultikus kaliforniai énekes-dalszerzője, a Game Theory és a Loud Family zenekarok vezetője. A korszak kultikus zenekarainak egyike lett a Game Theory, mely több nagyszerű lemezt is megjelentett, melyek közül a Big Shot Chronicles (1986) és a dupla Lolita Nation (1987) a mai napig nagy becsben áll a gyűjtők körében - annál is inkább, mert egyiket sem lehet évek óta kapni, és egy-egy példányért 100 dollárt is kínálnak. 
Inspirálta David Bovie új lemeze, azt tervezte, újra egyesíti a Game Theory tagjait.... 




Ozzy Osborne  megrendülten nyilatkozik a Black Sabbath oldalán ...
Ismét nagy veszteség érte zenei világunkat.
> Ő volt az első (amerikai) ember, koncertszervező, aki hitt a Black Sabbath - ban és az elős nagy turnézás is neki volt köszönhető...<
Karrierje során olyan művészeket támogatott, mint Jimi Hendrix, a Big Brother és a Holding Company, a Doors, Jefferson Airplane, a Grateful Dead, a Rolling Stones, a Who és még sokan mások.
Barry Fey 1939 - 2013.  Minden valószínűséggel öngyilkos lett.
Élt 73 évet.








A country világ gyászol.... 81 éves korában elhunyt George Jones....











  


És a május---