Napi Márai

"Ha az embereknek nem tetszik, hogy így, vagy úgy élsz ... ne bánjad. Nem az embereknek élsz. De ha magad törvényei ellen vétkezel, e hűtlenséget keservesen megbánod..." Márai Sándor

"Tedd, amit úgy érzed tenned kell, arra menj, amerre a szíved terel. Hisz időd oly kevés, légy hát magad ura, míg élsz!" Axl Rose

/ www.rockpont.polomania.hu / @:rockpontinfo@gmail.com / www.facebook.com/RockPont

2013. április 11., csütörtök

Tiszta szívvel

Április 11.

 

Az én korosztályom  még álmából felkeltve is fújta, hogy József Attila születésnapja és a költészet napja. Műsorral emlékeztünk mindig.  Macerás volt, de addig sem volt tanítás míg próbáltunk, és a műsorok napján mindig legalábbis rövidített óra volt.... :)

 

Hála a rock magasságos isteneinek, sok előadónk feldolgozza irodalmunk egy-egy darabját, így aztán én hamar szoktam lázadni ( mondhatni ökölbe szorul a bicska a zsebemben ), mikor a "bunkó, értelmetlen, igénytelen rockzenei szöveg a téma...."

 

 Mert ugye mindjárt más a dolog fekvése, ha mondjuk a Pokolgép "utca sarkok rongyát" énekel a szövegében, mintha azt mondjuk...Ady.... és szerintem mondjuk egy középiskolai irodalom óra mennyivel másképp nézhetne ki hangulatában egy kis zúzással..... Fiam emlegette is anno, hogy Anya ha te tanítanál, micsoda órák lennének ott ....merthogy én a rockzenét minden tantárgyba be tudom szőni .... és szerintem befogadóbb lenne az ifjúság a lényeg iránt....

Hogy ami szép, jó, igaz, érték, az mennyire mindegy, hogy milyen forrás jut el hozzánk, csak a lényeg, hogy eljusson... arra álljon itt egy szép példa nem rockzenei berkekből:

 

Antonio Banderas - Tiszta szívvel (Con el corazón puro) 

 





De persze muzsikáljunk is..... Az alábbi listában néhány ínyencség biztos akad a Te fogadra, akarom mondani füledbe is :

József Attila: Tiszta szívvel

Nincsen apám, se anyám,
se istenem, se hazám,
se bölcsőm, se szemfedőm,
se csókom, se szeretőm.
Harmadnapja nem eszek,
se sokat, se keveset.
Húsz esztendőm hatalom,
húsz esztendőm eladom.
Hogyha nem kell senkinek,
hát az ördög veszi meg.
Tiszta szívvel betörök,
ha kell, embert is ölök.
Elfognak és felkötnek,
áldott földdel elfödnek
s halált hozó fű terem
gyönyörűszép szívemen.

1925. március



Ha érdekel, hogy a (még) teljesség igénye nélkül hirtelen mely számok jutnak eszembe, melyek irodalmunk nagy alakjainak verseit interpretálja.... ajánlom itt oldalam:

 IrodalRock avagy irodalom másképp