Napi Márai

"Ha az embereknek nem tetszik, hogy így, vagy úgy élsz ... ne bánjad. Nem az embereknek élsz. De ha magad törvényei ellen vétkezel, e hűtlenséget keservesen megbánod..." Márai Sándor

"Tedd, amit úgy érzed tenned kell, arra menj, amerre a szíved terel. Hisz időd oly kevés, légy hát magad ura, míg élsz!" Axl Rose

/ www.rockpont.polomania.hu / @:rockpontinfo@gmail.com / www.facebook.com/RockPont

2012. augusztus 28., kedd

A vadászat alapelvei

Az, hogy a Vadászat etalon a zenei kulturáltság ismérvei között,  ezt itt magunk között nem is fejtegetném...
 




megjelent: 1984

A felvételek  készítői: Földes László – ének, vers, próza; Deák Bill Gyula - ének, próza, vokál; Tátrai Tibor - akusztikus és elektromos gitárok, vokál, vers, próza; Póka Egon - basszusgitár, fuvola, szintetizátor, zongora, ének, vokál, vers, próza; Döme Dezső - dobok, ritmushangszerek, vokál.
Közreműködtek: Major Tamás – vers, próza; Igó Éva – ének; Bergendy István- tangóharmonika; Bergendy Péter- altszaxofon; Oroszlan György – hegedű; Csomós Péter- vokál; Bodonyi Attila – szájharmonka, vokál; Tzotzoglu Georgios – ütőhangszerek; és a Hobo Blues Band tagjainak gyermekei, mint úttörő őrs. 


A számok:
1. Prológus
2. A hajtók dala
3. A vadászok gyülekezõje
4. Mesél az erdõ
5. Fut a nyúl a mezõn
6. A kerítés mögött fegyveresek fáklyával
7. A vészbanyák dala
8. A királyfi vágtat a réten
9. "Ott fogsz majd sírni, ahol senki sem lát" - zokogja az erdész lánya
10. A fattyú reménytelen szerelme és halála
11. A remete története
12. Számûzött lovag
13. A vadászok kara

Még ez sem az az évvolt, mikor  a média elkényeztetett volna bennünket, "elvetemült" zenei ízlésű embereket, akik a "jó ebédhez szól a nóta" és pl Korda Gyuri hangára csavartuk el a rádiót. 
( Nagy választék volt: Kossuth  (  a  híreket preferálta ); Petőfi ( a magyar nótát kedvelőknek ) és  a Bartók ( komoly zenei anyaggal ). )
DE...a technika bébicipője már létezett :



Az alábbi részlet számomra nem csak  a dupla albumnyi anyag szerves egységeként zseniális.

Már évek óta nem hallom az egykor agyonkoptatott szlogent "elidegenedő" világunkról...minden bizonnyal mert ez a folyamat már  nem jelen idejű.
Még annak idején, a felsőoktatásban töltött diákéveim alatt vontam párhuzamot egy férjvadász  csoporttársam  kapcsán  A Vadászat alapelvei által felállított etikai mérce és az ismerkedés-, kapcsolatteremtés között.
És az internetes vadászat kialakulásának  idején már mindenféle emberi kapcsolatteremtés zászlajára tűzném a következő gondolatokat:


A Vadászat alapelvei

A Vadászat a vadász számára egyrészt alkalom a szigorú önfegyelem gyakorlására, másrészt eszköz a többi élőlény megismeréséhez és megértéséhez.
Elvezet a természet és a hozzá tartozó jelenségek elmélyült megfigyeléséhez.
A Vadászat megfelelő irányba tereli a vadász személyiségének alakulását.
Olyan etikai értéket fejleszt ki benne, amely nélkül a vadászat csupán az ösztönök gyarló megnyilvánulása volna.


Ez a felvétel igazán a "szívem csücske".



2:25-nél nem kis nemtetszést keltve bejött koncertre Major Tamás, nemzetünk egyik színészóriása ...
Nem is tudom miképp fogalmazni.... mai szemmel hajléktalannak néznénk az egyszerű kis öltönyében,csontsoványan....és mégis...
Alig szólal meg...tartása,emberi méltósága ( és persze mondókája )
képletesen szólva  térdre kényszerítette a koncert közönségét és tiszteletet, tetszésnyílvánítást váltott ki.


(2018: sajnos ezt a felvételt nem érem el sehol)

Hobo Blues Band: Vadászat - Hajtók dala
Major Tamás

P.s.: míg élek posztumusz mea culpa-zok, akár ártatlanul is, hogy ott ültem a nézőtéren a város egyik elitnek számító iskolájának diákjaként mikor egy  színházi előadást egyszerűen nem volt hajlandó folytatni a közönség viselkedése miatt.
(Azt csak zárójelben kérdőjelezem meg, hogy nekünk való volt-e a komoly darab amire bekényszerítettek bennünket...  Így aztán terhelte némi-nemű felelősség tanerőinket is a történtekért...noha ezt talán még ma   is eretnekség felvetni...)